ΟpenCouncil: Νοιαστείτε για την αυτοδιοίκηση!
Πώς δουλεύει το OpenCouncil, γιατί ασχολείται με ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας και τρια ✨μαγικά πράγματα✨.
TL;DR: Το OpenCouncil θέλει να κάνει το να ασχολείσαι με το δήμο σου φυσικό, απλοποιόντας τα δημοτικά συμβούλια και φέρνοντάς τα στo WhatsApp και στο TikTok. To OpenCouncil είναι το πρώτο project της Schema, μιας νέας ελληνικής non-profit που φτιάχνει τεχνολογία για το δημόσιο τομέα.
Πριν 6 περίπου εβδομάδες, δημοσιεύσα το παρακάτω tweet. Από τότε, δουλεύω full-time στο OpenCouncil, και είναι καιρός να γράψω κάποια πράγματα για το πώς δουλεύει και γιατί υπάρχει, καθώς και για τη Schema Labs, τη non-profit κάτω από την ομπρέλα της οποίας λειτουργεί το OpenCouncil.
Το OpenCouncil θέλει να φέρει τα δημοτικά συμβούλια στους δημότες, και να κάνει το να ασχολείσαι με το δήμο σου φυσικό και εύκολο.
Μεταξύ άλλων, το OpenCouncil απομαγνητοφωνεί τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, αναγνωρίζει ομιλητές, εξάγει συνόψεις από κάθε τοποθέτηση που γίνεται στη συνεδρίαση, παράγει στατιστικά, φτιάχνει σελίδες παρατάξεων και ομιλητών, κάνει όλες τις συνεδριάσεις αναζητήσιμες και φτιάχνει αυτόματα podcasts μετά από κάθε δημοτικό συμβούλιο.
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Πώς δουλεύει;
Το OpenCouncil κάνει τα ακόλουθα:
Παίρνει τα βίντεο: Κατεβάζει τα δημοτικά συμβούλια από το YouTube. Τα ξανα-ανεβάζει σε ένα δικό μας server (S3), και τα προσφέρει στους χρήστες είτε σαν mp4/mp3 μέσω του API, ή με γρήγορο streaming (adaptive bitrate), χωρίς διαφημίσεις και δωρεάν.
Απομαγνητοφωνεί: Καταλαβαίνει τους ομιλητές από τη φωνή τους (χρησιμοποιώντας PyAnnote), και απομαγνητοφωνεί όσα ειπώθηκαν (με το Whisper της OpenAI). Για κάθε λέξη και φράση που ειπώθηκε, ξέρουμε ποιος την είπε, ακριβώς σε ποιο χρόνο ειπώθηκε μέσα στο βίντεο, και πόσο βέβαιοι είμαστε πως απομαγνητοφωνήθηκε σωστά.
Φτιάχνει περιλήψεις: Εξάγει συνόψεις για όλα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Διαλέγει ένα ή περισσότερα tags για κάθε τοποθέτηση (π.χ. “Καθαριότητα”), από μια προκαθορισμένη λίστα 20 περίπου tags. Παράλληλα, φτιάχνουμε embeddings για κάθε τοποθέτηση, ώστε να είναι αναζητήσιμα, και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μελλοντικούς AI assistants.
Βρίσκει τα θέματα που συζητήθηκαν: Φτιάχνει μια λίστα από θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση. Για παράδειγμα, στη 31η Τακτική Συνεδρίαση της Αθήνας, συζητήθηκαν δεκάδες θέματα, όπως τα “Πλημμύρες και αντιπλημμυρικά έργα”, ”Πυρκαγιά σε χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων” και “Οικονομική κατάσταση Τεχνόπολης”. Για κάθε θέμα, εξάγουμε τα ακριβή αποσπάσματα όπου κάποιος μιλάει για το θέμα, την λίστα των ανθρώπων που μίλησαν για το θέμα, και μια σύνοψη 2-3 προτάσεων.
Παράγει υλικό για τα social media: Συγκεκριμένα, φτιάχνει ολιγόλεπτα βίντεο (σαν τα reels του Instagram, ή τα βίντεο στο TikTok) για κάθε θέμα που βρέθηκε στη συνεδρίαση, καθώς και podcasts. Αυτό είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό και σημαντικό πράγμα που κάνει το OpenCouncil. Περισσότερα στη συνέχεια.
Φέρνει τα δημοτικά συμβούλια στους δημότες, με μια σειρά από τρόπους:
Μέσω του opencouncil.gr.
Στα social media: Το OpenCouncil μπορεί να δημοσιεύει αυτόματα reels, tiktoks και facebook posts (σύντομα). Ήδη φτιάχνουμε ένα αυτόματο podcast για τα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Αθηναίων.
Μέσω προσωποποιημένων μηνυμάτων emails, WhatsApp και Viber (σύντομα).
Μέσω του API του OpenCouncil.
Σε PDFs που μπορούν να εκτυπωθούν, σαν παραδοσιακά πρακτικά.
Ωραία όλα αυτά, αλλά γιατί είναι σημαντικά;
Γιατί;
Η συμμετοχή στις εκλογές συνεχώς πέφτει. Συγκεκριμένα, για τις δημοτικές εκλογές της Ελλάδας παρατηρούμε την εξής τάση:
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες συμμετοχή στις εκλογές πέφτει σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή φαίνεται να πέφτει πιο γρήγορα σε μεγαλύτερους δήμους. Το 2023, στους μισούς περίπου μεγάλους δήμους (το 1/3 των δήμων με τους περισσότερους εγγεγραμμένους), η συμμετοχή ήταν μικρότερη από το 50%.
Αυτές οι τάσεις δεν εντοπίζονται μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ούτε μόνο στην Ελλάδα.
Παράλληλα, το κράτος και η αυτοδιοίκηση είναι περίπλοκα. Είναι δύσκολο να ασχοληθεί κανείς, γιατί συχνά δε τα πολυκαταλαβαίνει. Μπορείτε να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα; Η απάντηση στο καθένα από τα παρακάτω, επηρεάζει καθημερινά τις ζωές μας.
Τι είναι μια δημοτική κοινότητα, τι διοικητικά όργανα έχει και πως σχηματίζονται; Για ποια θέματα αποφασίζει, και σε ποια δημοτική κοινότητα ανήκω;
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του δήμου; Ποια θέματα πρέπει να περνάνε από το δημοτικό συμβούλιο, και για ποια αποφασίζει η δημοτική αρχή; Με τι ασχολούνται οι αντιδήμαρχοι και ο δήμαρχος; Τι αποφάσεις έχει πάρει το δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα που μπορεί να με αφορούν;
Πώς μπορώ να φέρω ένα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο; Ποια θέματα μπορώ να φέρω, πόσες υπογραφές χρειάζομαι, και τι υποχρεώσεις έχει το δημοτικό συμβούλιο;
Αν διαβάζετε αυτό το blog, ίσως να ξέρετε τις απαντήσεις σε πολλά από τα παραπάνω. Ελπίζω όμως παράλληλα να αναγνωρίζετε πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας δεν μπορεί να απαντήσει σε κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα.
Η πολιτική απάθεια είναι πρόβλημα στην Ελλάδα και στις αναπτυγμένες δημοκρατίες γενικότερα. Αυτό είναι το πρόβλημα με το οποίο ασχολείται το OpenCouncil.
Ένα site σαν το OpenCouncil.gr που οργανώνει τα δημοτικά συμβούλια σίγουρα δεν αρκεί, γιατί δεν θα μπαίνει κανείς: οι πολίτες δε νοιάζονται αρκετά. Για αυτό, το OpenCouncil προσπαθεί να φέρει τα δημοτικά συμβούλια εκεί που είναι οι δημότες. Είναι ένας AI δημοσιογράφος, που βλέπει τα δημοτικά συμβούλια για να μη τα βλέπετε εσείς, διαλέγει αποσπάσματα και κάνει “ρεπορτάζ” στα social media. Ήδη φτιάχνουμε το podcast του OpenCouncil για την Αθήνα. Σύντομα, θα είμαστε σε όλα τα social media (TikTok, Instagram, Facebook) και στο inbox σας στο WhatsApp.
Aυτή η διαδικασία είναι αυτόματη και φτηνή στο μεγαλύτερο της κομμάτι. Aυτό σημαίνει πως το OpenCouncil μπορεί να δουλέψει από το μικρότερο δήμο της Ελλάδας (Δήμος Γαύδου) μέχρι το μεγαλύτερο (Δήμος Αθηναίων).
Ίσως, μόνο το εξής να είναι αρκετό για να βελτιώσουμε τις πόλεις που ζούμε: ένα ποσοστό των δημοτών κάθε δήμου (π.χ. ~1-5%) να βλέπει 2-3 TikToks το μήνα από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου του στο TikTok. Να λαμβάνει ειδοποιήσεις στο WhatsApp του όταν το δημοτικό συμβούλιο συζητάει για το σχολείο που πηγαίνει το παιδί του, ή όταν η δημοτική κοινότητα αποφασίζει για την επέκταση του ωραρίων των καταστημάτων της γειτονιάς του. Και μελλοντικά, να μπορεί να πει τη γνώμη του, με την ίδια ευκολία που αφήνει ένα σχόλιο στο TikTok, ή απαντάει σε έναν φίλο του στο WhatsApp.
Τρία ✨μαγικά✨ πράγματα για το OpenCouncil
Υπάρχουν τρεις λόγοι που είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για το OpenCouncil:
✨ Το OpenCouncil μπορεί να μπει σε κάθε δήμο, σήμερα. Δε χρειαζόμαστε τη συγκατάθεση του δήμου, κάποιο συμβόλαιο ή συνεργασία, γιατί τα δημοτικά συμβούλια είναι δημόσια πληροφορία. Χρειαζόμαστε απλώς τα βίντεο (ή τις ηχογραφήσεις, ή τα πρακτικά) των δημοτικών συμβουλίων. Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε σε δήμους που έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον.
✨ Το OpenCouncil ασχολείται με ένα τεράστιο πρόβλημα: αυτό της ενασχόλησης των πολιτών με τα κοινά, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Το OpenCouncil μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά στα περιφεριακά συμβούλια, στη βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
✨ LLMs + Σχεσιακές Βάσεις = Μαγεία: Η SQL βάση του OpenCouncil είναι μαγική. Κάθε λέξη, φράση και τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου είναι μια σειρά στη βάση. Κάθε τοποθέτηση έχει μια σύνοψη και ένα embedding, μέσα στην ίδια βάση (με το pgvector). Αυτό σημαίνει πως όταν το OpenCouncil έχει αρκετά δεδομένα, σημαντικά ερωτήματα για την αυτοδιοίηκηση μπορούν να απαντηθούν με ένα απλό ερώτημα στη βάση του OpenCouncil:
Ποιούς μήνες μιλάνε τα δημοτικά συμβούλια περισσότερο για τη καθαριότητα; Η απάντηση είναι ένα ✨SQL Query✨.
Ποιά δημοτικά συμβούλια της χώρας ασχολούνται περισσότερο με αντιπλημμυρικά έργα; Η απάντηση είναι ένα ✨SQL Query✨.
Μιλάνε λιγότερο και διακόπτονται συχνότερα οι γυναίκες από τους άντρες στα δημοτικά συμβούλια; Η απάντηση είναι ένα ✨SQL Query✨.
Για ποιά θέματα μιλάει κυρίως ένας δημοτικός σύμβουλος; Η απάντηση είναι ένα ✨SQL Query✨.
Schema Labs, ο οργανισμός του OpenCouncil
Η ΟpenCouncil θα είναι ελληνική ΙΚΕ (for-profit εταιρία), που ανήκει εξ ολοκλήρου στη Schema Labs ΑΜΚΕ (Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρία). Αυτή η δομή βασίζεται στο μοντέλο stewards. Η Schema Labs κλείνει τις επόμενες ημέρες μια στρατηγική συνεργασία με το Helidoni Foundation, που θα της επιτρέψει να υποστηρίξει το OpenCouncil και μια σειρά από άλλα public interest tech projects τα επόμενα χρόνια. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό, καθώς και τα δεκάδες ευχαριστώ που οφείλω σε όσους βοήθανε καθημερινά για να γίνει η Schema πραγματικότητα, σε ξεχωριστή μελλοντική ανάρτηση.
To OpenCouncil πωλείται σε δήμους, με συνδρομή ανάλογα με το μέγεθος του εκάστοτε δήμου. Μπορείτε να δείτε τις τιμές μας και να μάθετε περισσότερα στο opencouncil.gr/about.
Στο άμεσο μέλλον του OpenCouncil
Αυτή την περίοδο, δουλεύω σε μια σειρά από πράγματα γύρω από το OpenCouncil:
Business Development — οι πρώτοι δήμοι: Αυτές τις εβδομάδες κλείνουμε τους πρώτους δήμους που θα χρησιμοποιήσουν το OpenCouncil από το 2025. Το πιο όμορφο σε αυτό είναι πως οι περισσότεροι δήμοι με τους οποίους μιλάμε, προέκυψαν οργανικά, μέσω του twitter. Δεκάδες πλέον δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν επικοινωνήσει μόνοι τους για να φέρουν το OpenCouncil στους δημότες τους. Αν αυτό σας φαίνεται περίεργο, θα συμφωνούσα μαζί σας πριν 6 εβδομάδες. Περισσότερα για αυτό σε μελλοντική ανάρτηση.
Product — Νέες λειτουργίες και βελτιώσεις:
Ένα νέο, πιο όμορφο και εύχρηστο UI/UX για όλο το OpenCouncil.
Καλύτερη αναζήτηση: η αναζήτηση αυτή τη στιγμή, αν και δουλεύει, συχνά δε βρίσκει αυτό που ψάχνεις.
Αυτόματη δημοσιεύση TikTok reels.
Προσωποποιημένα μηνύματα στο Whatsapp ή στο email των χρηστών που εγγράφονται.
Ηiring — Social Strategist: Ψάχνω ένα άτομο που μπορεί να κάνει το να ασχολείται με τα θέματα του δήμου σου viral. Αν είσαι tech savvy, σε ενδιαφέρει το πρόβλημα του να κάνεις το κόσμο να ασχοληθεί με τα κοινά, και τα πας καλά με τα social media, αυτός ίσως να είναι ρόλος για εσένα. Θα δημοσιεύσω μια περιγραφή του ρόλου σύντομα, ακολουθήστε με στο twitter.
Αυτά για σήμερα. Μερικές από τις επόμενες αναρτήσεις σε αυτό το Substack θα είναι τα εξής:
Ένα τεχνικό deep dive στο OpenCouncil, και η μαγεία των σχεσιακών βάσεων
Γιατί η Schema είναι non-profit, και τα επόμενα projects της Schema (εκτός από το OpenCouncil)
Γιατί προσπαθούμε να πουλήσουμε το OpenCouncil σε δήμους και αν πραγματικά οι πολιτικοί θέλουν τη διαφάνεια
Το pitch του OpenCouncil στους δήμους της Ελλάδας
Μέχρι τότε, ακολουθήστε με στο twitter, ακούστε το podcast του OpenCouncil, στείλτε μου email στο christos@opencouncil.gr για οτιδήποτε, βρείτε με στο meetup της AstyLab την Τρίτη 18:30 στο ImpactHub (Καραϊσκάκη 28, Αθήνα) και στο AI Summit στο Ιδ. Νιάρχος στις 18 Νοεμβρίου, αφήστε ένα σχόλιο, και φυσικά…